'Seriemoordenaar' Lucia de Berk

10-08-2013 15:43

De zaak Lucia de Berk is een goed voorbeeld waarbij politie en justitie heel ver zijn gegaan om Lucia veroordeeld te krijgen. Ondanks dat er geen hard bewijs tegen haar te vinden was werd er naar statistisch bewijs gezocht. Ook haar dagboek werd tegen haar gebruikt en als bewijs gezien dat ze vier moorden op volwassenen en 3 pogingen tot moord had gepleegd op pasgeboren kinderen. In de media werd ze zelfs een seriemoordenaar* genoemd, wat eigenlijk een uitholling is van het begrip seriemoordenaar. Mede dankzij het OM want :

"Door het (Nederlandse) OM werd zij in 2001 opeens als potentieel verdachte van brandstichting beschouwd. Nederlandse rechercheurs reisden af naar Canada om De Berks verleden te onderzoeken. Door een Amerikaanse deskundige op het gebied van "serial killers" (Brantley) werd de brand gezien als passend bij het profiel van De Berk als seriemoordenares."

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen heeft in 2007 bij de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) een verzoek ingediend voor herziening van de zaak. Wat uiteindelijk succesvol is geweest want in 2010 werd Lucia de Berk vrijgesproken.

 

 

NTR academie over Lucia de Berk (9 augustus 2013):

www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1359608

nl.wikipedia.org/wiki/Lucia_de_Berk#Levensloop

*www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2006/7/Seriemoordenaar-Lucia-de-B-krijgt-levenslang-ELSEVIER083636W/

Elsevier laat blijkbaar het oude artikel over Lucia de Berk gewoon staan ondanks dat ze is vrijgesproken. 

www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=715447

Get Adobe Flash