Over hoe de gijzeling in de Scheveningse gevangenis kon plaatsvinden......

12-01-2013 16:30

Over de connectie broeder Mattheus-Van Agt-Jan B.

Onderstaand bericht is zeer opmerkelijk: Kwamen de geleverde wapens uit Belgie? Wat heeft de Nederlandse justitie met deze informatie gedaan? Het Vrije Volk was overigens de enige krant die van deze informatie melding maakte.

Het Vrije Volk 24 januari 1975

 

 

Het Vrije Volk 4 juni 1975

 

 

Destijds was de minister van Justitie van Agt bepaald geen vriend van de minister-president Den Uyl........

En ondanks dat van Agt het wist:

"Toen de directeur van de gevangenis een klacht over hem (broeder Mattheus) indiende omdat bekend werd dat hij de gevangenen regelmatig van drugs, drank en ook wapens voorzag kreeg deze van het ministerie te horen dat Van Agt van de bezoeken als gewenst zag. 

Al eerder had de monnik een ijzerzaagje gegeven aan Jan B. zodat hij kon ontsnappen. Hij ontmoette Jan B. in de Bredase gevangenis.

Als klap op de vuurpijl kwam Broeder Mattheus door een vormfout op vrije voeten vrij, dankzij de officier van justitie mr. R.A. Schimmel (uit voorlopige hechtenis). Hij dook onder in een Belgisch klooster. Het duurde enige tijd voordat hij zijn straf van anderhalf jaar zou uitzitten. Hij mocht zich daarna alleen met pottenbakken bezighouden.

Bij Tineke B. werd ook een fout gemaakt zodat zij niet in hoger beroep kon gaan (en de broeder niet hoefde te getuigen). Er worden wat 'fouten' gemaakt..... 

Van Agt mocht in de Telegraaf zeggen: "Ik hielp broeder Mattheus niet." Sloeg dat alleen op de vormfout of.....

 

En...de strafzaak werd behandeld door rechter Stolk en de officier van Justitie (ook geen onbekende naam in de zaak Koos H.) was R.A. Schimmel. daarom was rechter Stolk, samen met andere raadslieden in de Scheveningse gevangenis om het 'plaats delict' te aanschouwen op 21 februari 1975 vlak voor het proces (er verscheen ook een foto van in de krant die ook bij Peter R. de Vries werd getoond). Volgens Koos zou hij dus bij deze gelegenheid rechter Stolk (voor de tweede keer) ontmoet hebben.

 

 

 

Pikant detail: Broeder Mattheus bezocht ook de ' De drie van Breda'.....waar Van Agt zich voor inzette om deze oorlogsmisdadigers gratie te verlenen. 

Een ander detail: Jan B. onderhield warme banden zowel met Daan D. als met de Rode Hulp, hij had de status van 'politiek gevangene'. Na de gijzeling in Deil samen met Daan D. ontsnapte hij weer uit de 'Koepel' van Breda, dankzij dezelfde monnik die Jan B. ongeveer 6 jaar kende (de monnik zou dus niet geweten hebben van de gevolgen van zijn handelen?). Daarna gingen Jan B. en Daan D. naar de Scheveningse gevangenis.

 

 

 

Bronnen:

'Monnik hielp bij eerdere ontvluchting gedetineerde' Nederlands Dagblad 9 november 1974

'Haagse justitie opnieuw in opspraak Broeder Mattheus op vrije voeten' De Waarheid 12 februari 1975

'Tineke B. gedupeerd door fout justitie? Het Vrije Volk 4 juni 1975

'Gijzeling dinsdag voor de rechter' De Telegraaf 22 februari 1975

'Mr Van Agt: Ik hielp broeder Mattheus niet' De Telegraaf 26 februari 1975

'Monnik N. mag van Haagse rechtbank weer vertrekken' De Waarheid 26 februari 1975