Journalistiek schimmenspel

12-03-2014 18:36

Update 14 maart 2014

Gisteravond kwam de actualiteitenrubriek Nieuwsuur met een opmerkelijke onthulling. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zou in het jaar 2000, toen hij nog officier van justitie was een deal hebben gesloten met een drugscrimineel. De crimineel betaalde 750.000 euro aan de Staat maar achter de schermen werd een overeenkomst getekend dat de crimineel miljoenen gulden overgemaakt (ruim 5 miljoen) kreeg en dan ook nog belastingvrij. Wat de tegenprestatie hiervoor is geweest is (nog) onduidelijk. Deskundigen van het belastingrecht noemen deze deal het witwassen van crimineel geld. 

Een hoogleraar zegt zelfs:

"Dat is een clausule die nooit gesloten had mogen worden. Dat is bizar. En dat is in strijd met alle regels van de rechtsstaat."

Verdere info kunt u hier lezen: nieuwsuur.nl/onderwerp/622023-geheime-witwasdeal-teeven-en-crimineel.html

 

In de reportage van Nieuwsuur lijkt de rol van Fred Teeven centraal te staan maar is dat ook werkelijk zo?

 

De reportage van Nieuwsuur werd niet alleen door de journalist Bas Haan gemaakt maar ook door misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Hendrik Jan Korterink is oud-redacteur geweest van het misdaadprogramma Peter R. de Vries misdaadverslaggever. En dat niet alleen, hij heeft samen met Nico van Empel samengewerkt (die weer op zijn beurt heeft samengewerkt met Peter R. de Vries bij de afleveringen over Koos H.) aan het totstandkoming van het boek Haagse Penoze, waarin alles nog eens opnieuw de meest verschrikkelijke zaken de revu passeerden wat Koos H. en rechter Stolk wel niet gedaan zouden hebben o.a. met Tialda Visser (wat pure onzin is, nog voor de duidelijkheid).

Wat was de reden voor Hendrik Jan Korterink om deze deal van Teeven aan het licht te brengen?*

Hij zegt daarover op zijn site dit:

"Het staat wel vast dat door Teeven grenzen zijn opgezocht, maar de reportages van Nieuwsuur en Panorama zijn er niet op gericht Teeven onderuit te halen. Alleen om aan het licht te brengen hoe zich achter de schermen in het politieke en criminele milieu interessante zaken afspelen."

Is dit laatste de werkelijke reden? Of speelt er nog iets anders? Het lijkt aanvankelijk te maken te hebben met de IRT-affaire. En daarin speelde Klaas Langendoen een belangrijke rol bij het doorleveren van drugstransporten om een criminele organisatie in kaart te brengen om uiteindelijk de kopstukken van de organisatie aan te kunnen pakken. Dit wordt ook wel de zogenaamde Delta-methode genoemd. En wat zegt de misdaadverslaggever hierover:

"Wat in Nieuwsuur niet aan de orde kwam – maar in Panorama wel – is dat Fred Teeven bij die methode ook nogal een grote rol speelde: hij was toen hoofd douanerecherche in Haarlem. Langendoen (politie Kennemerland, ook ‘Haarlem’) kreeg de zwarte piet toegespeeld, door de Commissie Van Traa.

Dat steekt hem nog altijd. Temeer omdat Teeven wél de dans ontsprong. Terwijl er in ‘het traject Teeven’ 188 van deze besmette containers waren doorgelaten, in ‘het traject Langendoen’ maar 32."

Voor de goede orde; zelf zegt Langendoen in de reportage daar niets over, hij heeft hem daarover geen vragen gesteld. Maar wat doet Klaas Langendoen nu? Hij is de privé-detective van advocaat Adèle v.d. Plas die onderzoek in Turkije heeft gedaan inzake Demmink (waarover later meer). Vorige week is de Stichting Roestige Spijker begonnen met het verhoren van diverse getuigen. Deze week was er een ambtenaar van justitie die volgens 2 oud-gevangenisdirecteuren 'jongetjes geregeld zou hebben' voor Demmink. Zij was hier zeer verontwaardigd over en noemde de uitspraken; "vrij debiele uitlatingen". Ze ontkende dat ze ook maar iets te maken te hebben gehad met Demmink.

Ze zei letterlijk hierover:

"Volgens haar hebben Huet en Molenkamp (oud-gevangenisdirecteuren) in samenspraak met de secretaris van de stichting De Roestige Spijker, Ben Ottens, welbewust een verklaring verzonnen om Demmink in een kwaad daglicht te stellen. Ottens, ook oud medewerker van justitie, en Huet en Molenkamp zouden volgens haar Demmink te pakken hebben genomen omdat ze voortijdig moesten vertrekken."

Ze heeft zelfs aangifte gedaan van smaad. Maar de strekking van het verhaal van deze medewerkster is dat de oud-directeuren uit rancune zouden handelen en daarom Demmink in een slecht daglicht willen zetten. Vraag blijft waarom de stichting deze getuigen heeft opgeroepen en daarbij door de advocaat niet scherp werden ondervraagd, het een en ander roept nogal wat vraagtekens op. Bovendien kan men vraagtekens zetten bij de verhalen van de oud-gevangenisdirecteuren dat Demmink zo openlijk via een secretaresse 'jongetjes laat regelen' en dit ook nog verteld tegen collega's. Het is niet erg geloofwaardig. Tot zover de ontwikkelingen met betrekking tot de Roestige Spijker.

 

Het leitmotief rancune lijkt telkens terug te komen; Heel subtiel door journalist Hendrik Jan Korterink naar voren gebracht, ditmaal lijkt de rancune te bestaan bij Klaas Langendoen uit de tijd van de IRT -affaire. Maar dit speelt ook  bij de familie Poot -die o.a. samenwerkt met de Roestige Spijker om de onderste steen boven te krijgen in de zaak Demmink- volgens de journalisten Toine Heijmans en Elsbeth Stoker die een paar weken geleden vastgoed ondernemer Chipshol Jan Poot interviewden. Poot klaagde hier ook over op zijn site. Om nog maar verder niet te spreken over de andere artikelen van dit journalistieke duo. 

 

Ook vorige week schreef een ander journalistiek duo van de Telegraaf, Joost de Haas en Bart Mos, het sensationele artikel: "Top OM op korrel om pedo-netwerk." Ook daarin zat het venijn in de staart met toevoeging van een klein artikel: "Langendoen deed onderzoek Turkije".   

Daarin zou hoofdofficier van Justitie Vrakking (hij zou beschuldigd worden van deelname aan een pedofielnetwerk) verklaard tegen de BVD hebben:

" Die verhalen zijn gelanceerd door de club: Mink K., Klaas Langendoen en Joost van Vondel".

Dan op einde van het artikel, vetgedrukt:

Opmerkelijk is dat dezelfde ex-rechercheur Langendoen onlangs in Turkije onderzoek deed naar de minderjarige jongens die daar door Joris Demmink zouden zijn misbruikt.  

Het Telegraaf artikel toont niet aan of Vrakking dit daadwerkelijk tegen de BVD heeft gezegd. Het is immers geheim. Overigens lijkt het artikel op de voorpagina veel op het eerdere artikel uit juni 2007. Hoe kwamen deze journalisten aan deze dossiers oud-BVD agent Paul Herrie kreeg de schuld en werd er voor veroordeeld maar of dat terecht is..)? Dat is een ingewikkeld verhaal dat staat o.a. op dit blog: www.onderwereldblog.nl/teeven-vrakking-van-hout-en-rolodex/#more-180 maar ook in het boek Spion in de onderwereld van Husken & Lensink. Ook hier komt Fred Teeven evenals Vrakking weer in beeld. 

 

In ieder geval; diverse journalisten hebben de munitie om in de aanval te kunnen gaan als het strafrechtelijk onderzoek naar Demmink is afgerond (vermoedelijk pas volgend jaar) en de zaak daadwerkelijk wordt behandeld. En hoe loopt het af met staatssecretaris Fred Teeven? Morgen (13 maart) is een debat in de Tweede Kamer. Wat natuurlijk weer politiek uitgebuit zal worden door diverse partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 

13 maart 2014 Vrij Nederland meldt dat teeven al een deal sloot in 1998:

www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/Teeven-sloot-al-in-1998-deal-met-Cees-H..htm

nieuwsuur.nl/onderwerp/622023-geheime-witwasdeal-teeven-en-crimineel.html

 www.panorama.nl/blog/magazine-blog/moet-fred-teeven-hangen.html (ook papieren versie)

www.nrc.nl/nieuws/2014/03/10/demmink-wordt-van-seksueel-misbruik-beschuldigd-uit-rancune/

 www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3610538/2014/03/10/Ambtenaar-ontkent-onder-ede-verhaal-over-Demmink.dhtml

 www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3597298/2014/02/15/Jan-Poot-stopt-miljoenen-in-campagne-tegen-Demmink.dhtml

"Top OM op korrel om pedonetwerk" De Telegraaf 6 maart 2014

"Langendoen deed onderzoek Turkije". De Telegraaf 6 maart 2014

Lees ook bij conclusions (and more manipulation) het stuk over Klaas langendoen

wikispooks.com/ISGP/miscellaneous/Republican_Society.htm

 www.kooshenderechter.nl/news/vragen-die-niet-gesteld-worden-/

www.kooshenderechter.nl/news/de-dubieuze-rol-van-fred-teeven-in-gevoelige-dossiers/

 www.kooshenderechter.nl/news/crimesite-censureert-kritische-reactie-/

* Hoe zijn de journalisten aan de beschikkingsovereenkomst gekomen? Via Ron de J. (IRT-tussenpersoon o.a. van Mink K.) of de 'Hakkelaar'? En wat voor belang heeft deze persoon hierbij?