Het noenmaalgezelschap

10-11-2012 16:05

Tijdens de regeerperiode van het kabinet Den Uyl (waren er hardnekkige geruchten in de Nederlandse pers dat er plannen lagen om een staatsgreep te plegen in ons land (nl.wikipedia.org/wiki/Noenmaalgezelschap).

In de jaren '70 vonden er regelmatig ontmoetingen plaats door zeer conservatieve, rechtse heren. Die vonden plaats in de Haagse Sociëteit De Witte volgens het dagblad de Trouw www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2600357/1998/01/17/Speurtocht-langs-Haagse-spionage-adressen.dhtml

Dit obscure clubje had banden met het Oud-Strijders Legioen (OSL) nl.wikipedia.org/wiki/Oud-Strijders_Legioen onder leiding van Prosper Ego (nl.wikipedia.org/wiki/Prosper_Ego). Voor de biografie van Prosper Ego, het inmiddels alleen nog op het internet archief te lezen artikel van Kafka (anti-fascistische onderzoeksgroep), zie: Prosper Ego.pdf (121,2 kB

 

De OSL had dus een sterk anti-communistisch karakter en ook deze club stond in de 'startblokken' om in te grijpen in het geval dat het met het linkse kabinet Den Uyl uit de hand zou lopen. Er zijn parallellen te trekken met België: Daar waren in 1973 ook plannen voor een staatsgreep door Van Den Boeynants (destijds minister van Defensie), waar overduidelijk banden waren met extreem-rechts. In het artikel over Prosper Ego komt ook de World Anti-Communist League (WACL) naar voren waar hij ook voorzitter van de Nederlandse afdeling is geweest. WACL was een organisatie die duidelijk banden had met de CIA. Zie deze link: www.thirdworldtraveler.com/CIA%20Hits/Gladio_CIAHits.html

Uit een ander artikel blijkt (onderzoeksgroep Kafka) dat de OSL de Nederlandse afdeling was van WACL.

www.ravagedigitaal.org/1993/139/De_nederlandse_139.htm 

Het eerste deel van het artikel, dat gaat over de moord op Chris Hani destijds voorzitter van Zuid-Afrikaanse communistische partij, geeft algemene informatie over WACL. Ook de Vlaamse Militanten Orde (VMO) was aangesloten bij de WACL**. 

www.ravagedigitaal.org/1993/138/Moord_op_anc-le138.htm

 

Volgens het ISGP archief van Joël van der Reijden behoort deze organisatie tot het conservatieve establishment van het politieke spectrum. wikispooks.com/ISGP/AppendixA.htm

Een pikant detail in het licht van wat Koos H. vertelde tegen Slobodan Radojev Mitric, eind jaren '70 is: Dat de OSL (ter herinnering nogmaals voor de lezer, gesteund door de CIA) pro-apartheid waren ten tijde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Bovendien gold Zuid-Afrika als een bolwerk (en fungeerde) als uitvalsbasis tegen het communisme wat betreft het Afrikaanse continent (daarmee is niet gezegd natuurlijk dat Koos H. deel uitmaakte van de OSL!). Het boek Inside B.O.S.S. van Gordon Winter laat dat ook duidelijk zien.  

 

Omstreeks dezelfde tijd speelde vergelijkbare taferelen zich af in West-Duitsland met Willy Brandt. Ook een socialist die het leven als bondskanselier het moeilijk werd gemaakt en uiteindelijk af moest treden.

www.stelling.nl/kleintje/actueel/IPSS1354716119.html

nl.wikipedia.org/wiki/Willy_Brandt

 

Kortom de jaren '70 waren allesbehalve saai, ondergronds broeide ervan alles en de CIA had meerdere ijzers in het vuur......om alles wat links was te bestrijden.

 

** Lees bij de rubriek interessante links het artikel van Humo " P2+CIA= P7 Reikte de strategie van de spanning tot in Nijvel"