Scriptie over Gladio in Nederland

16-11-2013 15:05

Onlangs kwam dhr. Schoemaker in het nieuws dat hij voor de stay-behind organisatie had gewerkt als instructeur. Hij trainde agenten in het gebruik van morse/codes en geheime zendapparatuur. In het dagelijkse leven had hij een electronicazaak. Een paar weken geleden is hij afgestudeerd bij de bekende professor dr. B. G. J. de Graaff op zijn scriptie :  "Een geheime organisatie in beeld: De Nederlandse stay-behind-organisatie, geheim, onafhankelijk en zelfstandig? "

 

Deze week waren dhr. Schoenmaker en Beatrice de Graaf te zien in de DWDD en zaterdag 9 november 2013 verscheen in de Telegraaf een paginagroot artikel -"Ik trainde geheim sabotage-leger"-  over de werkzaamheden van Schoemaker bij de Nederlandse stay-behind O&I oftewel Gladio. Ook de bekende professor dr. Bob de Graaff prees Schoemaker om zijn scriptie: "Je hebt aannemelijk weten te maken dat het Nederlandse stay-behind-netwerk is ontkomen aan excessen die soortgelijke organisaties elders in Europa hebben geteisterd."

 

Zelf vind Schoemaker het klaarblijkelijk ook heel belangrijk om te benadrukken dat Gladio niets met criminelen van doen had. Maar deze scriptie biedt daar helemaal nog geen bewijs voor (In Nederland is er in tegenstelling tot andere Europese landen weinig onderzoek gedaan). En het feit dat daarover niets in de archieven te vinden valt wil niet zeggen dat het ook niet gebeurde (veel van de archieven zijn zelfs vernietigd, wat eigenlijk verboden is!). Bovendien het zou ook niet handig zijn om illegale activiteiten op papier te zetten. Een andere verklaring is dat de Nederlandse Gladio zich weinig inliet met illegale activiteiten omdat het communisme in Nederland geen erg grote rol speelde in de politiek (dus geen bedreiging en de verstandhouding met de Verenigde Staten goed was. 

 

In de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) wordt een haast romantisch beeld geschetst door Schoemaker en de Graaf dat de Gladio-organisatie eigenlijk een soort van padvindersachtige club was die bestond uit vaderlandslievende vrijwilligers die zich georganiseerd hadden in het geval de Russen Nederland zouden binnenvallen. Maar klopt dat beeld van Gladio wel? In Belgie werd Gladio in de jaren '70 gereorganiseerd door de graaf Carl Gustav Armfelt omdat het bestaande netwerk te soft zou zijn. Deze Armfelt onderhield contacten met minister van Defensie Vredeling die klaarblijkelijk ook contacten had met rechter Stolk...En dan nog niet vergeten het verhaal van Peter van Haperen over de activiteiten van Gladio in Nederland (en zijn verklaringen omtrent de tegencoup in Suriname): www.kooshenderechter.nl/news/parallelle-structuren-in-actie-/  en www.kooshenderechter.nl/news/nieuw-boek-over-het-geheime-leven-van-graaf-carl-armfelt-/   Ook Slobodan Mitric alias Karate Bob weet ook het nodige over Gladio te vertellen.

Nee, Gladio was beslist geen club van padvinders....

 

Zie de scriptie van Schoemaker:

scriptie Stay-behind.pdf (766,5 kB)

Over Beatrice de Graaf:

campusdenhaag.nl/ctc/medewerkers/beatricedegraaf.html

nl.wikipedia.org/wiki/Beatrice_de_Graaf