Een veroordeelde seriemoordenaar die geen seriemoordenaar bleek te zijn.

03-08-2013 14:00

De Zweed Sture Bergwall die de naam Thomas Quick heeft aangenomen had begin jaren '90 ruim 30 moorden bekend waaronder op een Nederlands echtpaar. De politie had eigenlijk geen harde bewijzen maar desondanks werd hij toch veroordeeld door de rechtbank voor 8 moorden. In 2008 herriep hij zijn bekentenissen en zijn betrokkenheid bij de moorden. Hij had ze bekend omdat hij aandacht wilde en niet vrij wilde komen na een eerdere veroordeling voor een overval. Ook speelde mee, volgens zijn zeggen, dat hij onder invloed was van medicijnen. De afgelopen tijd is hij van iedere moord vrijgesproken en vandaag (31 juli 2013) werd hij vrijgesproken voor de laatste moord. Thomas Quick schreef op zijn weblog naar aanleiding van de eerste moord waarvoor hij veroordeeld werd:

 "It was the first in the bizarre row of incorrect verdicts," What significance did that first verdict have for the verdicts that followed? What is the significance of how forensic psychiatry (rättspsykiatri) and police/prosecutors cooperate?"

Het is duidelijk geworden voor de Zweeds autoriteiten dat er iets mis is met het juridische systeem/strafrechtketen want de Zweedse minister van Justitie, Beatrice Ask, gaat een onderzoek instellen hoe het zo fout heeft kunnen lopen in de zaak van Thomas Quick.

 

En nog erger... de echte moordenaar(s) van de moorden die toegeschreven werden aan deze 'seriemoordenaar'  lopen gewoon vrij rond. De vader van een van de slachtoffers zegt hierover:

  "This is what we have struggled with ever since the first day Thomas Quick entered the scene – I never believed he was responsible for my boy's death or any of the murders (...) The real killers are roaming free in our society because of the travelling circus surrounding Thomas Quick."

Dit is vergelijkbaar met de zaak Koos H., dat ook een 'travelling media circus' genoemd kan worden, zogenaamd onthuld door oud misdaadjournalist Peter R. de Vries. Niet om iets aan de kaak te stellen of te onthullen maar juist de werkelijke gang van zaken te verhullen.

 

 

 

 

www.gq.com/news-politics/newsmakers/201308/thomas-quick-serial-killer-august-2013

www.theguardian.com/world/2013/jul/31/sweden-europe-news

www.thelocal.se/49348/20130730/

www.thelocal.se/49372/20130731/

www.thelocal.se/49362/20130731/

www.aftonbladet.se/nyheter/article17220901.ab

sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Quick

sturebergwall.wordpress.com/