De psychopathy checklist (PCL-R)

14-01-2014 18:00
De Hare checklist psychopathy (PCL-R) is de meest gebruikte en meest betrouwbare manier om vast te stellen of iemand een psychopaat is.

De lijst bestaat uit twintig eigenschappen die kenmerkend zijn voor een psychopaat. Op elk van de items kan iemand een score halen van 0, 1 of 2 punten.

Het prototype psychopaat kan een score van 40 halen, terwijl iemand zonder psychopatische trekken 0 zal scoren. Een niet-psychopaat zonder crimineel verleden scoort gemiddeld vijf punten. Een niet-psychopaat met een strafblad scoort gemiddeld 22 punten en een psychopaat (met of zonder strafblad) scoort 30 punten of hoger. Overigens kan de test alleen afgenomen worden door een professionele hulpverlener. Het is geen zelf-test. Gebruik deze lijst niet om uzelf of anderen te diagnosticeren.

Lees verder op: www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Checklist-Psychopathy.htm

 

Koos H. vertelde tegen zijn 'vriend' Nico van Empel dat hij op deze checklist een score had van 17....En dan ook nog onbehandeld! Een voorwaarde om een seriemoordenaar te kunnen zijn is een zodanige score te hebben op de PCL-R dat men gekwalificeerd kan worden als een psychopaat. 

 

www.kooshenderechter.nl/news/all-serial-killers-would-probably-qualify-as-psychopaths-but-not-all-psychopaths-are-serial-killer/

en.wikipedia.org/wiki/Hare_Psychopathy_Checklist

nl.wikipedia.org/wiki/Psychopathie

www.hare.org/scales/pclr.html