Beeldvorming

15-01-2013 22:40

Over beeldvorming gesproken....... in de zaak Koos H. heeft beeldvorming een belangrijke rol gespeeld. Verantwoordelijk zijn hiervoor de media- door hem af te schilderen als seriemoordenaar-, die zich weinig kritisch hebben opgesteld in deze zaak. Dit geldt zowel voor de geschreven pers in de jaren '80 als voor misdaadjournalist Peter R. de Vries.

 

In de documentaire Kill your darling laat Jaap van Hoewijk zien hoe amateurkunst van een verdachte tot levenslang kan leiden. Maar is dat voldoende bewijsgrond? De documentaire maker vindt dat het geruchtmakende proces van Sweeney (in Londen) geheel op beeldvorming berustte.

"Forensisch bewijs was er namelijk niet om Sweeney te verbinden aan twee vrouwenrompen die in 1990 in de Rotterdamse Westersingel en in 2001 in een Londens kanaal waren gevonden."

"Het bewijs bestond geheel en al uit de autobiografische tekeningen en versjes die Sweeney, vastzittend voor een andere veroordeling, in de gevangenis had gemaakt. Vooral die tekeningen wekken de suggestie van betrokkenheid bij de moorden. „Want waarnemen is interpreteren”, zegt Van Hoewijk."

In Nederland werd deze beeldvorming over de dader door de pers (waar nog niet eens aan getwijfeld werd) klakkeloos overgenomen.

Deze documentaire wordt a.s. maandag 21 januari om 23.00 uur op Nederland 2 uitgezonden.

 

Zie:

www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?id=915a40da-b294-4ed3-876e-d7b51fe9c1aa

www.zeppers.nl/nl/filmnl/kill-your-darling

programma.vpro.nl/deavonden/Dossiers/Film.html?playurn=urn:vpro:media:program:16077085

www.islingtontribune.com/news/2011/mar/john-sweeney-murder-trial-%E2%80%93%C2%A0was-body-canal-work-camden-ripper

www.vanhoewijk.nl/kyd-press/